Ψυχολογία

Ζήσε στο παρόν…

Mindfulness-ζήσε στο παρόν: Τι είναι η ενσυνειδητότητα και πώς βοηθάει στην καθημερινότητα;

Ζήσε την στιγμή… τι νόημα κρύβεται πίσω από μια τόσο μικρή και δημοφιλή φράση; Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές χρησιμοποιούμε εκφράσεις χωρίς να φανταζόμαστε την δύναμη που κρύβουν μέσα τους… Αυτό, λοιπόν που εμπεριέχεται και όχι άδικα μέσα στην έκφραση αυτή είναι η έννοια του mindfulness ή αλλιώς στα ελληνικά ενσυνειδητότητα.

Ενσυνειδητότητα (mindfulness*) ορίζεται ως την δυνατότητα που έχει ο άνθρωπος να ζει στο παρόν, έχοντας πλήρη επίγνωση για το που βρίσκεται και πράττει σωματικά και πνευματικά, δίχως να υπεραναλύει και να καταναλώνεται σε άσχετα πράγματα που συμβαίνουν γύρω του ή που σχετίζονται με το παρελθόν ή τον μέλλον.

Η ενσυνειδητότητα περιλαμβάνει 4 σημαντικές γνωστικές διεργασίες οι οποίες είναι η επίγνωση δηλαδή ο έλεγχος του εξωτερικού περιβάλλοντος αλλά και του εσωτερικού μας εαυτού, η προσοχή και η συγκέντρωση στην χρονική στιγμή που βιώνουμε, την θύμηση δηλαδή η ικανότητα που δημιουργεί ο κάθε άνθρωπος για να επαναπροσδιορίζει την προσοχή και την κατανόηση της εμπειρίας που εξελίσσεται στο παρόν και η αποδοχή των γεγονότων χωρίς κριτική και κατά προέκταση τα αρνητικά συναισθήματα που επιφέρει η κριτική.

4 σημαντικά πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε στην καθημερινότητα σας για να πετύχετε την ενσυνειδητότητα.

1. Αναπνοή
Παρατηρήστε την αναπνοή σας και εξασκηθείτε ώστε να αναπνέετε από το διάφραγμα με σωστή ροή και ομαλά. Η σωστή διεργασία με εισπνοή από την μύτη και εκπνοή από το στόμα βοηθάει να εισάγει στον οργανισμό σας σωστά το οξυγόνο με αποτέλεσμα να μειώνονται και τα επίπεδα άγχους παράλληλα.
2. Παρατήρηση
Μην είστε βιαστικοί. Κερδίστε χρόνο και παρατηρήστε το περιβάλλον που βρίσκεστε ώστε να αισθανθείτε άνετα. Η οπτική εξερεύνηση και το να περάσετε χρόνο δημιουργεί οικειότητα και ηρεμία.
3. Ακρόαση
Ακούστε τους ήχους γύρω σας και τους ανθρώπους χωρίς να βιαστείτε να κρίνεται αλλά με σκοπό να επεξεργαστείτε και αποδεχτείτε αυτό που λένε και ας έχουν διαφορετική άποψη από εσάς. Μην ταξιδεύετε στο παρελθόν από λόγια που σας δημιουργούν σκέψεις αρνητικές αλλά αναγνωρίστε τι συμβαίνει πραγματικά στο άκουσμα τους και επεξεργαστείτε τα ώστε να μην σας επηρεάσουν στην συνέχεια.
4. Εκτίμηση
Σημειώστε στο τέλος της εβδομάδα πράγματα που ίσως προσπεράσατε μέσα στον γρήγορο ρυθμό και επεξεργαστείτε πόσο σημαντικά είναι με σκοπό να αναγνωρίσετε την προσφορά τους και να τα εκτιμήσετε. Παράδειγμα, μια ηλεκτρονική συσκευή καθημερινά μας διευκολύνει αλλά προσπερνάμε την χρήση της.

Δοκιμάστε, λοιπόν, να ζήστε στο παρόν…συγκεντρώστε την σκέψη σας και παρατηρήστε τον εαυτό σας με σκοπό την αλλαγή αρνητικών πεποιθήσεων, σκέψεων, την διαχείριση του στρες για το μέλλον.

*Mindfulness: the mind is fully attending to what’s happening, to what you are doing, to the space you are moving through.

Ελένη Κουτλουμπάση,
Σύμβουλος ψυχικής υγείας-M.A. Counselling.